webmelon logo
Leestijd: 4 minuten

Hoeveel kost het laten maken van een website?

kosten website laten maken

In dit artikel:

Het laten maken van een website is niet zo duur als je denkt. Als je weet waar je moet zoeken, kun je een goede website laten maken voor een paar honderd euro. In deze blogpost lees je waar je op moet letten bij het uitzoeken van een webdesigner en geven we je een aantal tips om geld te besparen op het laten maken van je website.

Wat is webdesign?

Webdesign is het proces van het ontwerpen, bouwen en onderhouden van een website. Het doel van webdesign is om een website te maken die makkelijk te gebruiken is, aantrekkelijk voor de bezoeker en goed vindbaar in zoekmachines. Een goed ontworpen website zorgt ervoor dat uw bedrijf online opvalt en u meer bezoekers naar uw site trekt.

In het kort: de kosten

De kosten van het laten maken van een website kunnen erg variëren. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het doel en de complexiteit van de website, hoeveel pagina’s er nodig zijn, of er functionaliteiten moeten worden toegevoegd, enzovoort. Een simpele website kan al snel €500,- of meer kosten, terwijl een uitgebreide website met veel functionaliteiten wel €5000,- of meer kan kosten.

Wat zijn de verschillende soorten websites?

Er zijn verschillende soorten websites die je kunt laten maken, afhankelijk van wat je nodig hebt. Een eenvoudige website met een paar pagina’s en een contactformulier kan alleen al duizenden euros kosten. Maar er zijn ook veel complexere websites die meer functionaliteiten bieden, zoals e-commerce, online reserveringen of abonnementen. Deze websites kunnen tienduizenden of soms wel honderdduizenden euros kosten.

Wat is inbegrepen in de kosten van het laten maken van een website?

Wanneer je een website laat maken, zijn er verschillende kostenposten waarmee je rekening moet houden. In deze blogpost bespreken we de kosten van het laten maken van een website in Nederland.

De kosten voor het laten maken van een website zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte en complexiteit van de website, of er een contentmanagement systeem (cms) gebruikt gaat worden, of er speciale functionaliteiten nodig zijn en of je gebruik wilt maken van professionele fotografie en/of video.

In de meeste gevallen is het niet mogelijk om exact te zeggen hoeveel een website gaat kosten, omdat dit sterk afhangt van de specifieke wensen en eisen die jij als opdrachtgever stelt. Echter, hieronder geven we wel wat richtlijnen voor de gemiddelde kostprijs van verschillende soort websites:

De kosten van een website laten maken

Wanneer je een website laat maken, zijn er verschillende kostenposten waar je rekening mee moet houden.

Webdesign is een breed begrip en kan verschillende diensten omvatten, zoals het ontwerpen van de layout van de website, het schrijven van code voor de website, het maken van graphics voor de website en het onderhouden van de website. Het uurtarief voor webdesigners varieert sterk, afhankelijk van hun ervaring en expertise. In Nederland ligt het gemiddelde tarief rond €50 per uur voor freelancers, maar de meeste webdesign bureau’s rekenen rond de €60-120 per uur.

De totale kosten voor webdesign hangt natuurlijk af van het aantal uren dat de webdesigner nodig heeft om jouw project te voltooien. Een eenvoudige website kan al snel in 10-20 uur worden gemaakt, terwijl een complexere website 100 uur kan duren.

Een all-inclusive website gaat meestal vanaf €700 euro. Dit is dan inclusief de vormgeving, juist instellen van de back-end en feedback rondes. Let op dat je voor deze prijs meestal niet goed vindbaar bent, omdat SEO (search engine optimization) een vak apart is. Verder zijn deze website niet altijd ontworpen om lang onderhoudsvrij te bestaan en duiken er hier en daar kleine (design) foutjes op.

Bij Webmelon heb je een one-pager al vanaf €500 euro. Dit is inclusief een revisieronde. Hosting & domeinnaam moet wel apart geregeld worden. Bij Webmelon is dit te regelen vanaf €15 euro per maand. Hiermee ontzorgen wij jou op technisch gebied, van A tot Z.

Hoeveel kost een uitgebreide website?

Een uitgebreide website kan duizenden euros kosten, maar er zijn ook bedrijven die minder dan duizend euro vragen. Het is afhankelijk van het aantal pagina’s, de functionaliteiten, het ontwerp en de hoeveelheid content. Voor een eenvoudige website met een paar pagina’s en weinig functionaliteiten kun je terecht bij een budgetbedrijf. Als je meer wilt, moet je bereid zijn om meer te betalen.

Conclusie

Als we kijken naar de verschillende soorten websites die er zijn, is het moeilijk om een algemeen antwoord te geven op de vraag hoeveel een website kost. Er zijn eenvoudige websites met weinig functionaliteiten die alleen bedoeld zijn om informatie te geven, en complexe webapplicaties met veel mogelijkheden en gebruikersinteractie. Het hangt allemaal af van wat je precies nodig hebt voor je website.

Een belangrijke factor die de kosten van een website kan beïnvloeden, is of je het zelf wilt maken of laten maken door iemand anders. Als je ervoor kiest om het zelf te doen, ben je alleen de kosten van het webhostingpakket en eventuele domeinnamen kwijt. Dit kan al snel minder dan 100 euro per jaar bedragen. Maar als je besluit om iemand in te schakelen om je website te bouwen, moet je ook rekening houden met de kosten van hun tijd en expertise.

Deel dit artikel

bestelsysteem kiezen restaurant
Welk bestelsysteem past bij mijn horecabedrijf?
Je zult het in een restaurant vaak bezwaard vinden om alle orders keurig te noteren. Echter, iedere order...
Bekijk artikel →
content-seo
Welk CMS kiezen voor jouw bedrijf?
Je denkt misschien dat alle content management systemen (CMS) hetzelfde zijn, maar dat is zeker niet...
Bekijk artikel →
beter vindbaar op google
6 Wordpress Tips voor betere vindbaarheid op Google
Als je een website hebt die je wilt laten vinden, dan is SEO ontzettend belangrijk. SEO (Search Engine...
Bekijk artikel →

Bel-me-terug verzoek 📞

Wil je liever dat wij contact met jou opnemen? Vul onderstaande gegevens in en we zullen je de eerstvolgende werkdag opbellen.

Tijdsvoorkeur (niet verplicht)

Onze nummer: +31 85 200 6975

Welkom bij Webmelon 🍉

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies 🍪. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.

Chat openen
1
Hallo 👋,
Waar kunnen we je mee helpen?